Corrupted NTOSKRNL.exe after Auto-update SP1 on Vista Basic

0 comments

Posted on 15th March 2009 by Mike in Atlanta Computer Repair

, , , ,

This one is a pain in the butt… I’ve run into it twice on one laptop. The scenario is as follows… user leaves laptop on over night… user comes in the next day to find their computer FUBAR. Yep, looks like the dreaded Vista Basic SP1 auto-update got ya again Bob!

Well, I’ve never had any luck searching for posts on this issue and fixing the problem. I’ve replaced ntoskrnl.exe with one from the cd and I still get the message (It’s actually not corrupt, though vista tells you it is). I’ve replaced all the files updated by SP1 and got startup repair to tell me, “The OS booted successfully”, though it never will load vista… just startup repair again and again. Every time I see this one I just clone/ghost the drive, wipe it clean and reinstall. Apparently if you download SP1 manually and install it, you wont run into this issue. I’m not sure if that is the case though as I’ve done that and the user still brings the computer to me months later with the same problem.

We’re open to any suggestions on this one. Right now our action plan includes upgrading users to Ultimate or Premium to avoid this as the problem seems to only plague Basic users.

ntoskrnl.exe corrupt or missing – vista

0 comments

Posted on 5th December 2008 by Mike in Atlanta Computer Repair

, , , ,

God save you if you come across this error .  I hate Vista.  I’m beiginning to think Vista is a large population expirement to learn how people behave when they purchase something that blatantly refuses to work as advertised.  They probably have camera’s, IR sensors, voice recognition & heartbeat analyzers installed in every Vista machine in order to determine how close one will push himself towards a heart attack before actually getting up and throwing away his computer.

CARP!